design.befaestningen.dk

  Filformater og farvesystemer

  Filformater – hvilket format skal der bruges?
  De forskellige filformater i designguiden anvendes til forskellige formål. Her er en kort beskrivelse af de mest anvendte filformater:


  PDF’erne i designguiden anvendes kun som retningslinjer til udfærdigelsen af f.eks. annoncer, brevlinje og publikationer. PDF’erne er kun til skærmvisning og kan ikke anvendes til tryk. Download Adobe Acrobat Reader 5.0, hvis du har problemer med at se designguidens PDF’er. For at kunne åbne og læse PDF-filer skal Adobe Acrobat Reader være installeret på din computer. Programmet er gratis og kan downloades på internettet.


  AI og EPS er professionelle grafikfiler, der er oprettet i Adobe Illustrator. Bureauer og trykkerier skal typisk bruge AI eller EPS-filer, når de skal fremstille tryksager eller merchandise. AI og EPS-filerne kan skaleres uden, at de bliver pixelerede, dvs. uklare. Det er forskelligt, hvilket format trykkerier og andre leverandører foretrækker, og derfor kan du med fordel fremsende begge.


  JPG bruges især til Word og PowerPoint dokumenter, men kan også benyttes til hjemmeside/intranet. JPG må kun anvendes i originalstørrelse, fordi den ikke kan skaleres, og den skal ikke benyttes til tryk.


  TIFF og GIF-filer kan kun benyttes til hjemmeside og intranet. TIFF og GIF-filer må kun bruges i originalstørrelse, fordi de ikke kan skaleres, uden at kvaliteten forringes. De kan ikke benyttes til tryk.


  Farvesystemer

  CMYK-farver, Pantone-farver eller RGB-farver.


  CMYK og Pantone er to farvesystemer, som bruges til forskellige ting. Når man skal trykke for eksempel publikationer, brevlinje eller merchandise, kan man vælge mellem de to farvesystemer.


  CMYK er generelt den mest anvendte, som bruges, når man skal trykke i mere end to farver, og når man skal trykke billeder. Det gælder for eksempel publikationer og annoncer.


  Pantone (forkortet PMS) bruger man typisk, når man skal trykke i mindre end tre farver. Det gælder for eksempel brevpapir, skilte og merchandise. Både CMYK og Pantone ligger i EPS-formatet. Dette filformat kan skaleres, og det kan bruges til alle former for tryk.


  RGB er et farvesystem, som kun passer til skærmbrug. RGB-farver anvendes kun til elektroniske medier som for eksempel hjemmesider, intranet, PowerPoint, storskærm og nyhedsbreve.